СТАТИИ

 
Видове филтри при климатиците

ВИДОВЕ ФИЛТРИ ПРИ КЛИМАТИЦИТЕ

Всички съвременни климатици имат стандартен противопрахов филтър за грубо почистване от прах и други циркулиращи във въздуха по-едри замърсители. Той пази не само нашия бял дроб, но и дроба на климатика- топлообменника от замърсяване. Замяна на въздушния филтър не се налага, но той-трябва да се чисти периодично с топла вода/ не гореща/ Напоследък на пазара някой фирми пуснаха в продажба модели със самопочистващи филтри- модел Nocria на Fujitsu General.При него на определени часове работа започва самопочистване на филтрите,като праха и мръсотията се отлагат в специална касета,която трябва да се почиства 1- 2  пъти в годината. Виж повече за  Fujitsu AWYZ 14 LBC Nocria. Хит на японския пазар е модела на Panasonic/ National-AC ROBOT. При него на опреден интервал специални четки почистват филтрите и праха се изхвърля през шланг в атмосферата. Много модели климатици имат светлинна индикация, която напомня за почистване на филтрите след определени часове работа. Редовното почистване на противопраховите филтри води до нормално функциониране на климатика. Обратно- при замърсени филтри намалява ефективността на климатика и се покачва консумацията. Мръсните филтри могат да станат развъдник на микроорганизми. За допълнително финно пречистване на въздуха се използват различни методи и филтри. По-скъпите модели имат изградена цялостна система от различни видове филтри.
Видове филтри за финно пречистване

ПЛАЗМА

Това е своеобразен „електрически стол“, работещ на 4800V напрежение,унищожаващ всяка попаднала във вътрешността на климатика органика,например бактерии, вируси, гъби, спори на растения. По-едри частици прах, пърхут, животински косми, полени, които са преминали през противопраховия филтър се наелектризират при преминаване през плазмата и се натрупват върху електростатичния филтър. Допълнително плазмата йонизира/ с аниони/  въздуха. Това е една от най-ефективните пречистващи системи. Например при почистване на въздуха от цигарен дим, климатик с такава система за 30 мин. разгражда 70% от съдържащите се във въздуха частици- два пъти по-бързо, отколкото традиционен филтър. Освен това системата Плазма не изисква переодична замяна, тя е практически вечна, която я прави сравнително евтина. Подобни системи имат повечето маркови климатици на пазара, като Fujitsu General/ Fujitsu ASYA 09 LDC plasma/, Sharp /  Plasmacluster/, Mitsubishi electric/ Mitsubishi MSZ /MUZ -FD25VA Plasma Duo /,Toshiba/ Super Daiseikai /,Daikin/Ururu Sarara/
Климатици Варна - плазма филтър

ЙОНИЗАТОР

Както писахме по-горе, плазма филтърът йонизира въздуха с отрицателни йони. Някой модели имат само йонизатор без плазма. Учените са установили, че на местата, където човек чувства най-голям прилив на сили- около водопади, на морското крайбрежие, в планините, концентрацията на отрицателно заредените частици е много висока.
Количество на отрицателните йони в куб.см.:

при водопад-50000;

на морско крайбрежие-10000;

в планината-5000;

в селска местност-1500;

в градовете-1000;

в домовете и офисите-50

Климатиците, снабдени с йонизатори, са способни да доведат концентрацията на отрицателни йони до 15-30000 на куб.см.

ЕЛЕКТРОСТАТИЧЕН ФИЛТЪР

Почти всички климатици имат допълнителен електротатичен филтър за финно почистване на въздуха, който най-често е обработен допълнително с биологично активни вещества с бактерицидно действие. При Panasonic, Samsung, Daikin e катехин-силен природен антисептик, съдържащ се в чая. При Fujitsu е васаби/ съдържащ специален антисептик извличан от японския хрян васаби/ и ябълков. Недостатъка на тези филтри е обикновенно ограничения срок на действие.От електростатичните филтри по-голямо внимание заслужават фотокаталитичните/ цеолитни-zeolite/ филтри.Те поглъщат миризмите както всички други, но за разлика от тях, те се регенерират на 100% при излагане под пряка слънчева светлина за няколко часа. Принципа на тяхната регенерация е базиран на способността на TiO2/ титаниев апатит/да разгражда всяка органика на въглероден окис, вода и др. безвредни вещества под въздействието на слънчевите лъчи. При това титаниевият двуокис не се изразходва. Напоследък ред производители пуснаха такива филтри.

 

 

 КОМЕНТАРИ
Име: *
E-mail: *
Коментар: *
Кога е създадена
българската държава: *
Запознат съм и съм съгласен с "Политика за защита на личните данни" *


29/09/2013 - Димитър Димитров
Здравейте.Изключително уважавам вашия форум, тъй като избора на климатик не е за подценяване.Насочил сам се към два модела Toshiba RAS-10SKVR-Е Daiseikai и Fuji Electric - RSB-09LDC Plasma.Трябват ми два за детска стая и спалня и двете стаи са по 15кв.м с външна изолация(neopor-5см),изолация на тавана(стиреопор).Стаите са севе-изток и север-запад с по две външни стени 2,50м височина.Инересуваме кой климатик е по-добър за пречистване и йонизиране на въздуха и ще се справи ли за отопление при -15градуса, като във всяка стая ще слагам отделен климатик.

29/09/2013 - admin
И двата климатика ще ви вършат работа за тези помещения, и двата са много добри, не мисля, че ще намерите плазма модел на Fujitsu, не се произвежда от няколко години, с плазма филтри в момента са Daiseikai на Toshiba и FH серията на Mitsubishi

22/08/2014 - rumen
търся 2 броя филтри за климатик sanyo sap-257lvr или подобни които ще станат.

МЕНЮ
Начало
За нас
Контакти

ПОЛЕЗНО
Лизинг
Монтаж
Статии

КАТЕГОРИИ
DAIKIN
FUJITSU
SHARP
MITSUBISHI

PANASONIC
TOSHIBA
NIPPON
GREE

КОНТАКТИ
тел/факс: 052/606 240
GSM:
0878/ 606 240
office@climavent.eu2021, Вулкан 2002 ЕООД, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни.