СТАТИИ

 
Покупка на климатик

Покупка на климатици

В зависимост от фирмата за климатична техника която изберете, покупката  Ви може да се превърне в  безмислен разговор и прелистване на каталози. Както и в полезно общуване, чрез което да се избере подходящо оборудване за Вас в зависимост от Вашите изисквания и най-вече възможности. Още при първия контакт трябва да си  изясните подробностите отностно климатика и начина  му на инсталиране, съобразявайки се с особеностите на Вашето жилище, офис или тъговски обект и с техническите изисквания за монтаж и правилна експлоатация на климатика.

Какво е  важно да знаем

Преди срещата си с фирма за климатици е  нужно да  знаете квадратурата на помещенията в които имате намерение да монтирате климатици. Желателно е да ориентирате  консултанта за разположението на  прозорците, наличието на външни изолации, както и  вида на дограмата. Важна информация представлява и това колко хора обитават помещението,  както не на последно място за основното предназначение на климатика  който  Ви  интересува.

Въпрос , който не  касае жилищата е наличната топлоотделяща  офис и  компютърна техника. В стая където има няколко работни места с компютри и  монитори с електронно-лъчеви тръби  е  необходимо да се предвиди достатъчна климаитчна мощност.

Най-елементарния начин за изчисляване на  необходимата ни климатична  мощност е формулата, че за всеки кубичен метър обем ни е нужна 50-60 W климатична мощност за сравнително добре изолирано жилище. При положение, че  стаята се намира  постоянно в сянка  или е  огряна от  слънчевите  лъчи е  нужно да се направят съответни корекции

 

 Покупка на климатици -  избор на модел по мощност

В продуктовите листи на  повечето марки  има  няколко основни модела, подредени по хладилна  мощност както следва:

2,0 кВт – 7000 BTU
2.5 кВт – 9000 BTU
3.5 кВт – 12000 BTU
5.0 кВт – 18000 BTU
293Вт = 1000 ВТU
BTU – Britain Thermal Utility или британска топлинна единица - това е  още една мерна единица, като вата, калорията или конската  сила. Популярност са  добили названията -  "деветка",  "дванайска" и така нататък.


 Покупка на климатик -  избор на марка

Най-интересният  момент е при избор на марка климатик.  На първо място зависи от  бюджета, който сте отделили за  покупката. Обикновено марките се разделят на няколко категории:  бюджетни (евтини), бизнес клас (средни) или престижни (скъпи). В последно време обаче почти всички популярни производители разширяват продуктовите си листи и  предлагат както много  скъпи инверторни, високоефективни модели, така и по достъпни  нормални конвенционални термопомпени системи. 

Може  би все пак  първостепенна роля играя Вашите потребности, а именно какво очаквате от климатика. Дали купувате  кондиционер само за охлаждане или  бихте искали да го ползвате и през есенно-зимния период, дали ще е за основно отопление. Дали се нуждаете от  машина, която  да не нарушава спокойния  Ви сън. Ако сте определи предназначението  и възможностите на бъдещия  Ви климатик ще  е много лесно за всеки консултант  да подбере съответния модел по мoщност, който да покрива помещението Ви на желаната от Вас цена.

 Покупка на климатик -  теория и практика

Най-простите модели климатици могат да работят само на  охлаждане, изсушаване на въздуха и вентилация. Те   вече не се предлагат на нашия пазар, с изключение на специализирани промишлени приложения. Следващия вид - термопомпени конвенционални климатици, които освен на студено могат да работят и в режим отопление са най-разпространените в настоящия момент. При тях е реализирана възможност за обръщане посоката на движение на хладилния агент, което позволява пренасянето на топлина и в двете  посоки. Все пак по този критерий този вид климатици нямат общо с инверторите.Тези климатици вършат чудесна работа , ако само ще се охлаждате или ако се използват за отопление през преходните периоди.

При покупка на  кондиционер не бива да се  обръща чак толкова голямо внимане на предлаганите сменяеми филтри. Повечето от тях почти не способстват  за очистването  на въздуха, а и имат някаква трайност/която обикновенно е 3 месеца/ , на която после никой не обръща внимание.Заслужават внимание филтри и екстри, които са постоянни или имат живот поне 2-3 години, като йонизатор, плазма филтър, UV лампа.

При избор на климатик / особенно когато се купува основно за отопление/ е хубаво да се абстрахирате от допълнителните екстри, които са хубаво нещо, но имат смисъл когато са допълнение към хубав климатик и не се налага да плащате безумна цена за тях. и да се обърне внимание на няколко основни момента:

1. Климатика да има достатъчно мощност за вашето помещение; / Тук е нужно да се предвиди,че при Т-10С на конвенционалния климатик изходната отолителна мощност пада с около 50-60 %,а на инвенторния с 20-25%. Загуба на мощност,която трябва да се предвиди при покупката.

2. Да е достатъчно икономичен  /енергиен клас А/ ;

3. Да е надежден- не всички големи фирми правят достатъчно надеждни климатици. Фактът, че една фирма е известна, прави добри телевизори, DVD или GSM не означава автоматично, че и климатиците и са добри. Всички добри монтажни фирми имат достатъчно примери и опит с такива климатици.

При избор на  модел  е  от особено важно значение съществуването на инверторните модели. Това са  апарати усъвършенствани с помощтта на технология за плавно регулиране мощността на компресора, което  дава икономия на електроенергия до 50%  в сравнение с нормалните термопомпени модели. По принцип те имат най-малко двоен ресурс на експлоатация поради равномерната си ненатоварена работа, агрегатите им  са по-тихи, имат по-широк температурен диапазон на работа. Освен всичко поради много по-прецизната поддръжка на температурата в стаята имате желания комфорт.  Дори и да се изложите на  пряко духане от климатика е малко вероятно да настинете. Ако все пак не  можете да се ориентирате при огромното разнообразие и предлагане на пазара,  консултирайте се с ваши приятели и познати или се доверете на консултантите  от фирмите за доставка и монтаж на климатици. Не Ви препоръчваме да се предоверявате на съветите на хиперактивни и всезнаещи потребители на форумите, защото те обикновенно не са безкористни и най често са служители на фирми за монтаж на климатици, които си правят  индиректна реклама. Не Ви препоръчваме също и консултациите в големите хипермаркети, защото консултантите там нямат идея за какво става въпрос. Те продават климатиците както останалата  битова техника - на кашони и след това не носят никаква отговорност за  съветите си. Най-добрия избор на климатик се прави от специалист след оглед на помещението, при което се уточнява не само мощноста и марката , но и монтажа.КОМЕНТАРИ
Име: *
E-mail: *
Коментар: *
Кога е създадена
българската държава: *
Запознат съм и съм съгласен с "Политика за защита на личните данни" *


11/05/2012 - Станой
Взимайте на предвид и това дали климатика пречиства/йонизира въздуха. Шарп са едни от добрите, които пречистват въздуха от вируси, алергени и мухъл.

МЕНЮ
Начало
За нас
Контакти

ПОЛЕЗНО
Лизинг
Монтаж
Статии

КАТЕГОРИИ
DAIKIN
FUJITSU
SHARP
MITSUBISHI

PANASONIC
TOSHIBA
NIPPON
GREE

КОНТАКТИ
тел/факс: 052/606 240
GSM:
0878/ 606 240
office@climavent.eu2021, Вулкан 2002 ЕООД, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни.