СТАТИИ

 
Мога ли да се отоплявам с климатици?

Отопление с климатици

Отоплението с климатик е една алтернатива на другите начини за отопление, която има своите предимства и недостатъци. Най- голямото предимство на климатика спрямо всички други начини e, че цената за отопление e във вид на сметка за ток. Цената, която бихте заплатили през есента и пролетта е една от най- ниските, тъй като външната температура е все още положителна и режима, в които работи самия климатик е повече от ефективен. Истината е, че тази ефективност силно се влияе, както от външната, така и от вътрешната температура- като с намаляването на външните температури, съответно и тя намалява. Все пак количеството топлина, което се съдържа във външния въздух чувствително намалява. Този проблем се избягва, когато при проектирането, качествения климатик бъде изчислен по такъв начин че той да продължи да затопля стаята или офиса ви въпреки, че външните температури са намалели. Тук бихме искали да изясним едно широко разпространено мнение, че климатиците не работят при външна температура -20 градуса. Всъщност всеки климатик би могъл да работи и до -40, защото повечето фреони тогава спират да се изпаряват и като следствие, външното тяло просто няма да генерира фреонови пари, които след това да бъдат компресирани. Така вашия климатик спокойно ще си работи при -20, но проблема е всъщност малко по- различен- той просто няма да има достатъчно мощност, която да използвате за отопление.

Причините за това са:
1. Колкото е по -студено навън, толкова по- големи са топлинните загуби на помещението-т.е. при -20 вие ще имате нужда от двойно повече топлина, отколкото при 0 градуса. Именно тук бихме искали да ви напомним, че независимо какъв начин за отопление сте избрали добрата ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ на помощението е най-важна! Независимо от изолацията монтирания климатик трябва да отдава двойно повече за добро отопление.
2. Поради факта, че навън е доста студено на вас ще ви е необходим климатик, чието външно тяло е доста по -голямо - в повечето случаи това означава, че и самата машина е по-мощна. По тази причина, ако се опитате да спестите пари по време на закупуване на климатика, то със сигурност ще получите по-малка машина, която най-вероятно може и да не ви достига като мощност при много по-високи температури от -20 градуса.

След като знаете това, ако сте решили да закупувате климатик е най-добре да си направите точната преценка- до какви температури очаквате той да ви отоплява. В този случай е добра идея да потърсите информация какви са най-ниските температури във вашия град или просто трябва да се подготвите, че когато температурите са по- ниски от проектираните, ще се наложи да използвате допълнително отопление, колкото и малко да е то.
Отопление с климатици при ниска температура.

Използването на климатик като средство за отопление има и още една особенност. Когато околната температура е близо до проектираната най- ниска температура, то тогава ще бъде много трудно климатика да ви затопли стаята в случай, че го изключите и помещението грубо казано изтине. В такива случаи е хубаво да знаете от кой момент нататък не е добре да изключвате климатика, та дори и да го оставите да поддържа един два градуса под температурата, която по принцип желаете да е дома ви.

При отопление с климатици, търсейки кой климатик ще удовлетвори вашите нужди трябва да знаете, че така наречения инверторен климатик е чувствително по-добър със своята работа от конвенционалния. Естествено, той е и по-скъп. Но ако можете да си го позволите, много по-добре е да се сдобиете с инверторен климатик, тъй като парите, които давате по време на покупката, вие реално ги спестявате по време на употребата. Това е така, защото инверторите климатици, по принцип се произвеждат по по-прецизна технология и с по-качествени модули, а и като цяло тяхното предимство идва от много добре контролирания им начин на работа. Този контрол се осъществява от вградения в климатика микропроцесорен блок, чиято работа е да следи дали машината да работи в оптимален режим. Отново бихме искали да ви напомним, че добрата топлоизолация би спестила много разходи намалявайки нуждата от топлинна мощност.

Най- важното за всички климатици
И накрая едно от най- важните неща за отоплението с климатик е дали машината е обслужвана правилно и редовно. Това означава дали този, който я е монтирал е дозирал точно необходимото количество фреон, дали са спазени изискванията на производителя за работата на климатика и дали тръбния път, който свързва външното тяло с вътрешното тяло (или вътрешните тела) е правилно поставен. Освен това, ако живеете на място където е прашно от уличен трафик или промишлена дейност, много добра идея е често да поглеждате и почиствате филтрите на вътрешното тяло на вашия климатик , защото, ако самите филтри са зацапани, то това ще намали дебита на въздуха, който преминава през тялото на климатика, в резултат на което мощността също ще намалее, а в определени случай може да доведе до дефектиране на компресора. Понякога външното тяло също трябва да бъде почистено, но тази дейност е хубаво да се извърши от квалифициран техник, който обикновено проверява цялостно работата на климатика със съответните сервизни инструменти и уреди. Ако се наложи, той може да демонтира целия климатик и да направи профилактика в сервизна база.


КОМЕНТАРИ
Име: *
E-mail: *
Коментар: *
Кога е създадена
българската държава: *
Запознат съм и съм съгласен с "Политика за защита на личните данни" *


МЕНЮ
Начало
За нас
Контакти

ПОЛЕЗНО
Лизинг
Монтаж
Статии

КАТЕГОРИИ
DAIKIN
FUJITSU
SHARP
MITSUBISHI

PANASONIC
TOSHIBA
NIPPON
GREE

КОНТАКТИ
тел/факс: 052/606 240
GSM:
0878/ 606 240
office@climavent.eu2021, Вулкан 2002 ЕООД, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни.