СТАТИИ

 
Климатикът в нашия дом./Препечатано от сп.Още за Къщата/

КЛИМАТИКЪТ В НАШИЯ ДОМ

Списание още за КЪЩАТАСписание още за КЪЩАТА
 
 
В началото на XXI век все по-осезателно се усеща енергийната криза, надвиснала над света. Цените на петрола и електроенергията нарастват непрестанно, енергийните запаси на човечеството намаляват главоломно. В тази оскъдица на енергия все повече се заговори за енергийно спестяване.
Но освен икономията като самоцел, експертите обръщат все повече внимание върху качеството на живот,  комфорта и подобряването на микроклимата в бита с нововъденията в климатичната техника.

Темата е много обширна и няма да се спираме подробно на нея,  а ще разгледаме само някои по-важни въпроси, които хората си задават.
Един от основните въпроси е как да изберем и къде да поставим климатика?

Климатичната техника не е стандартна битова техника,  коята да включим в контакта и тя да започне да функционира. Изградена е от два, три а понякога и повече различни агрегата. Има и специфичен начин на монтаж и поддръжка. Най-важното за надеждната работа на климатака е професионализмът на специалистите, осъществяващи подбора на нужния климатик, монтажа и периодичното му техническо обслужване.
Изборът се извършва по каталог и ценова листа. Най-важният показател, на който трябва да обърнете внимание при закупуването на климатик, е неговата студопроизводителност, измервана в BTU/час или във ватове, което е най-вярното.

Повечето климатици са с капацитет, измерен в Британски Топлинни Единици (BTU). По-точно 1 BTU е количество топлина, необходимо, за да се повиши температурата на един паунд вода (0.45 kg),  вода с 10 по Фаренхайт (0.56 0 C). 1 BTU = 1,055 J.

Специалистите използват достатъчно сложни формули за изчисляване на климатиците, необходими за дадено помещение, но на практика в много случаи можем да се ограничим с простото правило – на един квадратен метър от помещението се падат 100 W. Ако например климатикът има студопроизводство 2 кW, то той е годен за стая не по-голяма от 20 м2. Всичко това се отнася за жилищни стаи, в които има по един-двама души и няма допълнителни източници на топлина. При увеличение на броя на хората в жилището, наличие на компютри, печки, хладилници и др. необходимо е да се направи корекция и да се избере по-мощен климатик. Заблуждение е (с цел икономии) да се инсталира само една мощна сплит система, която да охлажда цялото жилище.

Ширината и височината на стандартните врати са недостатъчни за правилния въздухообмен между помещенията и ако в стаята с климатик много бързо ще бъде достигната приятна прохлада, то в другите температурата ще се понижи само с няколко градуса. Освен това се губи много от полезната функция на сплит системата - възможността да се поддържа зададената температура.
Tака че постарайте се да ползвате климатика в затворено помещение - не отваряйте прозорците и вратите по време на работа, така той ще ви служи по-дълго време.
Друга подобна грешка е да се избере модел с по-малка мощност от необходимата. Някой хора си мислят, че климатикът с по-малка мощност ще работи не по-лошо  от климатика с необходимата за помещението мощност, просто ще е необходимо повечко време за охлаждане/отопление. Да, само че разплатата идва по-късно, когато климатикът престане да дава признаци на живот.

А това неизбежно ще се случи още  през времето на гаранция. И това е така, защото вие сами сте заставили климатика да работи с максимално натоварване, без да може да се изключва и да почива, защото е в непрекъснат стремеж да догонва зададената му температура.

Необходимо е вътрешният блок да се постави максимално близо до външния. Причината е проста - компресорът трябва да се “жали” и да не се принуждава да прехвърля фреона през цялото жилище. Оптималното поставяне на климатика е максимално близо до прозореца, на стената, на разстояние 10-20 см от ъгъла на стаята и до 15 см от тавана. Вслушайте се в съвета на специалиста, който задължително трябва да разгледа вашето жилище и да изчисли цената на предстоящата работа. Най-добре е компресорната част да се постави под прозорците или на балконите. В този случай външният блок е лесно достъпен, било то за ремонт или за профилактика. Не трябва да се забравя и кондензът, образуващ се в двата блока на климатика. Неговото отвеждане се осъществява по естествен път чрез дренажна тръба, която се полага с известен наклон за обезпечаване на естественото оттичане на водата, затова не искайте от монтажниците идеално права линия. Ако нямате възможност да изведете конденза извън сградата по-къс път, то най-добре е да предвидите за тази цел известен обем на скрито място. Монтажът на мултисплит системата е икономически обоснован само в случай че помещенията, в които ще се намират вътрешните блокове, са близо до външните блокове. В противен случай стойността на монтажа ще се повиши от големия разход на материали.

Повечето търговски марки, представени в България, са световноизвестните производители с достатъчно качествена и надеждна техника. От ценова гледна точка, качество и надежност ще разделя всички климатици на три групи.

В първа група влизат най-вече високотехнологичните японски компании. Тези климатици имат не само отлични потребителски характеристики, но и системи за самодиагностика и защита. Към тази група можем да отнесем  Toshiba, Mitsubishi, Daikin, Corona – Fujico, Fujitsu. Климатиците от тази група са доста скъпи. За високата цена купувачът получава климатик, имащ следните достойнства:

·   Висока надеждност и дългогодишна експлоатация (не по-малко от 10-13 години)
·   Повечето климатици от групата имат система за защита от неправилна експлоатация и са снабдени с устройства за самодиагностика
·   Тиха работа на вътрешното и външното тяло (21-28 dB)
·   Устойчива работа в широк температурен диапазон (от -20 до +45 оС)
·   Висок клас А, А+ на икономия на електроенергия (3,20 < EER) EER (energy efficiency rating - коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението отдадена мощност в BTU към консумирана мощност в W (ват). Например, ако климатик 10000 BTU консумира 1200 W, неговият EER е 8.3 (10000 BTU/1200 W). Очевидно стремежът на производителите е колкото се може по-висок EER, но обикновено това води и до висока цена. Имайте предвид, че за охлаждане може да ползвате единствено климатична система, а за затопляне и печки с реотани, калорифери и други уреди. Само че климатична система, която затопля с мощност 3000 W, консумира 1000 W, т.е. харчи 3 пъти по-малко електричество от конвенционалния нагревател (приблизително).Това е така нареченият СОР фактор. Съвременните модели инверторни климатици имат вече СОР = 5,12.

Към втора група се отнасят климатиците от средния клас – японски и европейски производители. Те също са с висока надеждност и добро съотношение цена/качество. В сравнение с климатиците от първа група тук системите са с по-малка гаранция и по-високо ниво на шум. Към този клас може да причислим следните марки: Airwell, Sanyo, Panasonic, Fuji Electric, Hitachi, DeLonghi. Те са малко по-евтини.

Трета група – това са корейски и китайски производители. Тук се наблюдава съществено разнообразие по отношение на качество и цена. Това са така наречените бюджетни климатици. Тук можем да споменем марките Aux, Chigo, Midea, LG, Rolsen, Haier, Samsung, Hisense, Hyundai. Те са с удовлетворителна надеждност и може в крайна сметка да се получи добър избор при ограничени финансови възможности. Най-големият проблем на климатиците от тази група е нестабилното качество. Трябва да отбележим и значително малкия срок на експлоатация (5-6 години). Защита от неправилно ползване почти отсъства. По равнище на шум също отстъпват на японските, особено при вътрешните тела. При евтините климатици нерядко се получава замръзване на външния агрегат.
Всички съвременни климатици, независимо от стойността си, имат режим на охлаждане и отопление, режим вентилация и изсушаване, режим на автоматично поддържане на зададената температура, таймер за включване и изключване, електростатични филтри и други.

Видовете климатизатори са:
·  Прозоръчен тип (режим на охлаждане и отопление)
·  Мобилен тип
·  Сплит – вътрешно и външно тяло. Вътрешните тела освен стенни могат да бъдат подови, таванни, колонни и скрити в окачен таван – канални или касетъчни
·  Мулти сплит – на едно външно тяло могат да се включат 2 или повече различни по вид вътрешни тела
·  Инверторни сплит системи

Това са системи, които автоматично регулират мощността си, за разлика от обикновените, които работят в режим включено-изключено. По този начин точно се поддържа зададената температура, при по-ниски нива на шум и което е най-важно – икономия на електроенергия от 25 до 70% спрямо обикновените климатици. Обезпечават голяма мощност и много по-дълъг срок на експлоатация, защото потребяемата мощност се понижава, когато температурата в помещението се приближава до желаната. В този случай инверторът превключва в режим на работа на ниска мощност, за да поддържа температурата в оптимални граници без излишни загуби на електроенергия. Инверторните сплит системи имат плавно регулиране, а оттам и стабилна температура без резки колебания и без риск от простудяване (фиг. 1). Инверторният сплит може да работи при отрицателни външни температури до -20 oС,  което при обикновения сплит е почти невъзможно. Инверторното управление преобразува променливия ток в прав и регулира мощността на климатика чрез промяна честотата на правия ток, а оттам и оборотите на въртене на компресора. Тя се определя от необходимия отоплителен/охладитилен капацитет.

Има 4 вида инверторни сплит системи: АС – променливотокови (енергиен клас В и С); DC – правотокови (енергиен клас А); DDC – дигитални правотокови (енергиен клас А и А+); DDC Hybrid (енергиен клас А+ и А++). Като цяло всички видове инвертори са високотехнологични изделия. Като тяхно предимство можем да посочим голям набор от функции, много ниски нива на шум, голяма икономия на електроенергия, по-дълга експлоатация, плавно регулиране на температурата в тесен диапазон. Може да се каже, че това е идеалният вариант за домашна употреба. Единствен недостатък е по-високата цена спрямо обикновения сплит.

Болшинството от хората смятат, че инверторите са климатици,  които могат да инвертират режима на работа: “На топло” и “На студено”. Това обаче  не е вярно!!! Според технологията, по която са създадени, съвременните климатиците имат възможност да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката, в която желаем. Каква енергия ще попитате има през студените зимни дни, че да я внесем в стаята и да се топлим? Има, и то доста много: това е енергията, топлината между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда. Основният агрегат, който прави това пренасяне е компресорът. Обикновените климатици са съоръжени с компресори, които получават захранване и работят с цялата си мощност, докато температурата в помещението, която сме задали, бъде достигната. А основното, което ни кара да захвър-лим калориферa и да го заменим с климатик, е икономичността.

За да се постигне желаната икономичност производителите са възприели плавното регулиране на мощността на компресора. Това се оказва ефикасно в режим на “топло”, през зимата. Поради тази причина и самите компресори на тези климатици са по-специфични от обикновенните. Те са двойнороторни и скрол (спирални). Инверторите са климатични системи, при които е реализирано цифрово плавно управление и контрол на мощността на компресора, с цел постигане на максимална топлинна ефективност.
Ако решите да се сдобиете с климатик и разчитате на него през зимата,  горещо препоръчвам инверторните сплит системи.Автор: инж. МАРИЯН ПЕТРОВ
 КОМЕНТАРИ
Име: *
E-mail: *
Коментар: *
Кога е създадена
българската държава: *
Запознат съм и съм съгласен с "Политика за защита на личните данни" *


МЕНЮ
Начало
За нас
Контакти

ПОЛЕЗНО
Лизинг
Монтаж
Статии

КАТЕГОРИИ
DAIKIN
FUJITSU
SHARP
MITSUBISHI

PANASONIC
TOSHIBA
NIPPON
GREE

КОНТАКТИ
тел/факс: 052/606 240
GSM:
0878/ 606 240
office@climavent.eu2021, Вулкан 2002 ЕООД, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни.