СТАТИИ

 
Климатикът-перпетум мобиле или високоенергоспестяващ уред ?

Климатикът-перпетум мобиле или високоенергоспестяващ уред ?

Много често ни питат: как климатика постига енергоспестяването?Защо е по-икономичен от всеки друг вид отопление?

Принципът на работа на всеки климатик се основава на принципа на хладилния цикъл , в основата на който лежи свойството на течностите да поглъщат топлина при изпарение и да я отдават при конденсация/ втечняване/.Още веднъж подробно ще разгледаме този процес като разгледаме схемата на климатика /сплит система/.
Климатик компресор

Основни възли на всеки климатик се явяват:
- Компресор - компресира фреона и поддържа неговото движение по хладилния контур.
- Кондензатор - радиатор, разположен във външното тяло. Названието отразява процес, извършван при работа на климатика- преход на фреона от газообразно състояние в течност(кондензация).
- Изпарител - радиатор, разположен във вътрешното тяло. В изпарителя фреона кипи и преминава от течна фаза в газообразна (изпарение).
Климатик вътрешно тяло - изпарител
- ТРВ (терморегулиращ вентил) – понижава налягането на фреона преди изпарителя. Най-често това е капилярна тръба/капилярка/, но в по-добрите климатици е ЕТРВ.
- Вентилатори – създават поток въздух , обдухващ изпарителя или кондензатора. Те са необходими за повишаване интензивността на топлообмена.
Компресора, кондензатора, ТРВ-то и изпарителя са свързани с медни тръби и образуват хладилния контур,по който циркулира хладилния агент- смес от фреон и малко количество компресорно масло,необходимо за смазване на компресора.
Климатик външно тяло - кондензатор
В процеса на работа на климатика се извършва следния процес:

На входа на компресора от изпарителя постъпва газообразен фреон под ниско налягане - 3 - 5 атмосфери и температура 10 - 17oС. Компресорът компресира фреона до налягане 15 - 22 атмосфери, в резултат на което фреона се нагрява до 70 - 90oС (Количеството топлина което се съдържало в газа остава същото,но неговия обем се е намалил след компресирането, което е довело до повишение на температурата му), след което постъпва в кондензатора.

Благодарение на интензивното обдухване на кондензатора от външния въздух, фреона се охлажда и преминава от газообразна фаза в течна. Съответно въздуха, преминаващ през кондензатора се нагрява от поетата топлина.

На изхода на кондензатора фреона се намира в течно състояние, под високо налягане и с температура 7-18 o С по-висока от температурата на атмосферния въздух. От кондензатора топлия фреон постъпва в терморегулиращия вентил (ТРВ), който най-често представлява капилярка (дълга тънка медна тръба свита на спирала). На изхода на ТРВ-то налягането и температурата на фреона същественно се понижават, част от фреона при което може да се изпари.

След ТРВ сместта от течен и газообразен фреон с ниско налягане постъпва в изпарителя. В изпарителя течния фреон преминава в газообразна фаза с поглъщане на топлина, съответно въздуха, преминаващ през изпарителя се охлажда.След това газообразния фреон с ниско налягане постъпва на входа на компресора и целия цикъл се повтаря.

Този процес лежи в основата на работа на всеки климатик и не зависи от неговия тип, модел или производител.

И да си дойдем на думата- от къде се получава икономията?

Компресора черпи електрическа енергия за да нагнетява фреона,но поетата и отдадена топлинна енергия следствие на този цикъл е няколко пъти по-висока от изхарчената електрическа.

Това съотношение на топлинна енергия към изхарчена електрическа се обозначава с СОР в режим отопление и ЕЕR в режим охлаждане.

Логично възниква въпроса:защо след като цикъла е един и същ при всички климатици,има разлика в енергоспестяването при различните марки и модели?

Както казват- дявола е в подробностите:

-различни компресори/някой с по-ниско потребление извършват същата работа/,

-различни по размер и устройство топлообменници/изпарител и кондензатор/,

-различно управление.КОМЕНТАРИ
Име: *
E-mail: *
Коментар: *
Кога е създадена
българската държава: *
Запознат съм и съм съгласен с "Политика за защита на личните данни" *


МЕНЮ
Начало
За нас
Контакти

ПОЛЕЗНО
Лизинг
Монтаж
Статии

КАТЕГОРИИ
DAIKIN
FUJITSU
SHARP
MITSUBISHI

PANASONIC
TOSHIBA
NIPPON
GREE

КОНТАКТИ
тел/факс: 052/606 240
GSM:
0878/ 606 240
office@climavent.eu2021, Вулкан 2002 ЕООД, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни.