СТАТИИ

 
Индустрията за климатици и финансовата криза

Финансовата криза не пощади и климатичната индустрия

В последните седмици се разрази катастрофа,която доби размерите на най-голямата икономическа криза от времето на голямата депресия.

И без това лошата година за климатичния отрасъл се усложни от финансовата криза на Wall Street.Съкратиха се обемите на граждаското строителство,а големите промишлени обекти се забавиха във връзка със финансови проблеми,което на свой ред понижи продажбите на климатици.Най-много пострадаха мобилните и прозоречни климатици,импортирани от Китай.Някой икономисти прогнозират,че ситуацията няма да се промени към по-добре поне 2-3 години,но точни прогнози никой не може да даде.Във време на намаляващи продажби много производители са принудени кардинално да си променят стратегията.Повечето от тях разработват краткосрочни стратегии с надеждата да преживеят кризата.Най-спешните проблеми пред производителите са как да върнат кредитите,как да намалят загубите от ненатовареното оборудване и какво да направят за да не затънат в големия океан,наречен пазар.

Вследствие на девалвацията на еврото,на корейските,японски и китайски производители стана неизгодно да импортират продукция в Европа.в тази връзка,да помним,че лятото в Европа беше хладно,което на свой ред доведе до намалели продажби на битовите модели.

Последните няколко години най-големите потребители на климатици бяха Италия и Испания.

Тази година продажбите там рязко намаляха.Големият проблем за производители и дистрибутори са големите количества непродадени климатици.Тази година се оказа лоша не само за битовите,но и за полу-промишлените климатици,а също и за чилърите.

През тази година темповете на развитие на китайската икономика се забавиха.През 2006 г.,след десетилетие на растящи показатели в развитието на климатичната индустрия,беше отбелязано първото снижение на темпа на развитие,а сега и второто.Както е известно,70% от световното производство на климатици принадлежи на Китай,а от тях 50% са за експорт.Постепенната промяна на курса на националната валута и падане на продажбите дава своите негативни резултати.Според Службата за митнически контрол на Китай експорта на климатични системи за САЩ и Европа от януари до август е намалял съответно с 18% и 14% в сравнение с същия период на 2007г.

Провеждането на Олимпийските игри в Пекин беше гигантски пир за климатичната индустрия-ръста на продажби в този период беше 35%,но урожая събраха само фирмите-гиганти.Малките фирми банкрутираха и си закриха производството след срива на фондовия пазар на Китай през септември.Исторически погледнато,всяка криза се явява активатор за реорганизация на промишлеността.Внедряването на новите стандарти за енергопотребление станаха голям проблем за някой фирми.

Доколкото в Япония цялата икономика е пригодена основно за експорт,то ударът там е много голям.Съгласно статистиката показателите бележат първото си понижение от юни 2003 г. насам.Голямо отражение дава и по-трудното отпускане на кредити.

Икономиките на Китай и Япония са дълбоко свързани.Прогнозите в тази ситуация са трудни,но се очаква Китай чувствително да намали призводството на климатици,което ще удари по японската промишленост.Полимери,стомана,компресори и други комплктации се купуват от Япония.първи ще понесе загуби пазара на суровини в Япония,а от там и климатичната индустрия на Китай.Крайното звено в тази верига-намаляване на продукцията в САЩ и Европа. Ако вярваме на икономистите,тази година зимата дойде много рано.

Източник:jarn.co.jp

 

 

 

 КОМЕНТАРИ
Име: *
E-mail: *
Коментар: *
Кога е създадена
българската държава: *
Запознат съм и съм съгласен с "Политика за защита на личните данни" *


МЕНЮ
Начало
За нас
Контакти

ПОЛЕЗНО
Лизинг
Монтаж
Статии

КАТЕГОРИИ
DAIKIN
FUJITSU
SHARP
MITSUBISHI

PANASONIC
TOSHIBA
NIPPON
GREE

КОНТАКТИ
тел/факс: 052/606 240
GSM:
0878/ 606 240
office@climavent.eu2021, Вулкан 2002 ЕООД, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни.