СТАТИИ

 
Как работи климатика?

Как работи климатика?

Принципът на работа на климатиците се основава на свойството на течностите при изпарение да поглъщат топлина , а при втечняване (кондензация) да отдават топлина. За да разберем как работи нека cе запознаем с устройство на една сплит система и основните нейни възли.

Климатици Варна-Как рботи климатика

  • Компресор — благодарение на него (хладилният агент) фреона циркулира в хладилната система.
  • Кондензатор — радиатор, названието му е отражение на процеса протичащ в него а именно кондензациа на фреонови пари — преход на фреона от газообразна фаза в течна фаза (кондензация).
  • Изпарител — радиатор, в който фреона се изпарява, тоест фреона преминава от течна в газообразна фаза (испарение).
  • ТРВ (терморегулиращ вентил) — понижава налягането на фреона преди да влезе в изпарителя.
  • Вентилатори — създават поток въздух, обдухвайки кондензатора и изпарителя и по този начин се извършва топлообнен с околната среда.

Компресор, кондензатор, ТРВ и изпарител са съединенни с медни тръби и по този начин образуват затворен контур в който циркулира фреона и малка част компресорно масло нужно за смазването на движещите се части на компресора. В процеса на работа става следното. На входа на компресора от изпарителя постъпва газообразен фреон под ниско налягане 3 - 5 атмосфери и температура 10 - 20°С. Компресорът сгъстява фреона до налягане 15 - 25 атмосфери, и той се загрява до 70 - 90°С. После горещите пари фреон постъпват в кондензатора. Благодарение на интензивното обдухване с въздух с температура 30-40°С , фреона се охлажда и преминава от газ в течност , а въздухът обдухан от вентилатора се загрял и се изхвърля в атмосферата.На изхода от кондензатора фреона е вече течен и охладен до темпратура 10°С по висока от температурата на обдухващия въздух. От кондензатора топлия фреон попада в терморегулиращ вентил (ТРВ), който в по-простият случай е капилярка (тънка дълга медна тръбичка навита на спирала) . На изхода на ТРВ (капилярката) налягането и температурата на фреона съществено се понижават и фреона постъпва в изпарителя течен, където започва да се изпарява.Благодарение на интензивното обдухване чрез вентилатора с топъл въздух от стаята фреона бързо се изпарява, а въздухът се охлажда с 10-20°С , което е крайната ни цел. Изпареният фреон отново постъпва на входа на компресора и цикълат се повтаря. Това е т.н.цикъл на Карно. В режим отопление
цикълът се обръща.КОМЕНТАРИ
Име: *
E-mail: *
Коментар: *
Кога е създадена
българската държава: *
Запознат съм и съм съгласен с "Политика за защита на личните данни" *


26/10/2016 - slhadgiyata
Да бяхте започнали с това, че обяснявате как работи климатика в режим на охлаждане. Четейки, през цялото време си мислех, че става дума за режим на отопление.

29/11/2016 - Stefka
Pri niski tem. da minus 1o gr. na kolko da vklu4a klimatika

МЕНЮ
Начало
За нас
Контакти

ПОЛЕЗНО
Лизинг
Монтаж
Статии

КАТЕГОРИИ
DAIKIN
FUJITSU
SHARP
MITSUBISHI

PANASONIC
TOSHIBA
NIPPON
GREE

КОНТАКТИ
тел/факс: 052/606 240
GSM:
0878/ 606 240
office@climavent.eu2022, Вулкан 2002 ЕООД, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни.