СТАТИИ

 
Няколко заблуди за климатиците

Няколко заблуди за климатикаПърви мит:

Само инверторните климатици  стават  за отопление.
Не, не е вярно!  Всички съвременни климатици с общо предназначение могат да работят в режим на отопление и в режим  на охлаждане. Инверторните климатици  просто са по-усъвършенствани системи с прецизен контрол, които  работят с по-ниска консумация на електричество и отопляват по-добре при минусови температури.  Ако се ползват целогодишо  си заслужава да се използва по-голямата им енергиина ефективност и да се реализира икономия. Все пак не бива да се забравя че въпреки  по-високата им цена от обикновените климатици , след известен период  на експлоатация разликата в цената се изплаща от  икономия и ставате собственик на  отлична машина , която пести пари.  Но дори  и обикновените термопомпени климатизатори  успешно се справят с отоплението на дома до определена външна температура.
Втори мит:
Мултисплит системите са за предпочитане, когато искаме да климатизираме няколко помещения.
Не, не е вярно!  Мултисплит системите пестят място но не и пари !!!  Системите с едно външно и няколко вътрешни тела са подходящши за места, където е невъзможно разполагането на няколко външни тела по фасадата на сградата, при условие , че е възможно закрепването им  към стената и  е лесно обслужването им при аварии. Но не бива да храним илюзии - конфигурациите  винаги са по-скъпи: монтажа изисква винаги компромис с дължината на тръбните пътища , което води до по-ниска енергиина ефективност. По дългите тръбни пътища означават  по-висока цена за монтаж.  Изчезва енергиината независимост за всяко помещение и от там невъзможността  да се пести електроенергия. При авария губим цялата конфигурация и оставаме без климатик във всички помещения.
Трети мит:
Не бива външното тяло да  се монтира по-високо от  вътрешното.
Не, не е вярно!  Когато монтажът е изпълнен по правилата, т.е. имаме направен маслен трап на тръбите, който не позволява изтичането на компресорното масло  към вътрешното тяло, се осигурва нормална експлоатация на климатика и той служи вярно  и дълго.
Четвърти мит:
С климатика е много по-евтино  отоплението
Да , вярно е !  Но условие с неизменна важност е помещенията, които ще   се отопляват  с климатик,  да са с с добра изолация и перфектна дограма. Само тогава можем да сме спокойни,  че  ще  спестим пари  и ще се чувстваме комфортно и през най-студените зимни дни.  Климатика не  е  панацеята на отоплението  и не бива да се заблуждаваме , че изведъж ще спрем да плащаме изобщо.
Пети мит:
Климатика пренася по тръбите топъл  или студен свеж въздух от вън и така климатизира.
Не, не е вярно! По тръбите на климатика ( те са две ) тече хладилен агент - фреон, който изпълнява затворен цикъл ( така нареченият цикъл  на хладилната машина )  Причина за някакъв теч на фреон може дабъде само пропуск от дефектно тяло или некачествени връзки и тогава с намалено количество хладилен агент  климатика престава да работи  и дори може да дефектира. Сплит системата  не пренася въздух от улицата, а охлажда или нагрява наличния въздух в стаята ни и това налага периодично да  проветряваме.
Шести мит:
Когато външното тяло  на климатика се монтира  на остъкления ни балкон, решаваме проблема  със замръзването при ниски пемператури и климатизатора ни  работи без проблем..
Не, не е вярно!  Климатиците ни пренасят енергия а не я създават !!! Няка си представим най-простия случай: Имаме стая с обем 20 кв.метра и остъклен балкон също 20 кв.м   Понеже  не е отоплявано и температурата ни е 5 градуса  пускаме  климатика в режим на "топло" за един час и в стаята ни температурата става 25 градуса . Това е чудесно, вече можем да съблечем  пуловерите и да останем  почти без дрехи в стаята, защото сме повишили твмпратурата  в стаята ни с цели  20 градуса.  Но какво е станало с нашата тераса . Понеже както казахме  в началото климатичната система не създава енергия а само я пренася температурата  на терасата е спаднала с онези 20 градуса които добавихме в стаята и е станала -15 градуса !!!!!!  Може да се окаже, че на терасата ни е по-студено от колкото  е  в "студения" зимен ден. Какво тогава се случва с ефективността на климатика  ни, а добра ли е изолацията ни на стената на терасата ? Дали въобще климатика ще продължи да работи  при тези ниски температури ?  

   


КОМЕНТАРИ
Име: *
E-mail: *
Коментар: *
Кога е създадена
българската държава: *
Запознат съм и съм съгласен с "Политика за защита на личните данни" *


МЕНЮ
Начало
За нас
Контакти

ПОЛЕЗНО
Лизинг
Монтаж
Статии

КАТЕГОРИИ
DAIKIN
FUJITSU
SHARP
MITSUBISHI

PANASONIC
TOSHIBA
NIPPON
GREE

КОНТАКТИ
тел/факс: 052/606 240
GSM:
0878/ 606 240
office@climavent.eu2023, Вулкан 2002 ЕООД, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни.